Kış İçin İçecek ve Yiyecek Tariflerİ

Tabii! Kış için içecek ve yiyecek tarifleri için detaylı ve uzun tarifler hazırlayabilirim. İşte bazı öneriler:




1. Sıcak Çikolata Tarifi


Malzemeler:


2 su bardağı süt

1 su bardağı krema

100 gram bitter çikolata (tercihen %70 kakao)

2 yemek kaşığı kakao tozu

3 yemek kaşığı şeker (isteğe bağlı)

1 tatlı kaşığı vanilin (isteğe bağlı)

1 çimdik tuz


Yapılışı:


1. Sütü ve kremayı bir tencerede orta ateşte ısıtın, kaynamamasına dikkat edin.

2. Bitter çikolatayı küçük parçalara ayırın ve sütün içine ekleyin. Karıştırarak çikolatanın tamamen erimesini sağlayın.

3. Kakao tozunu, şekeri ve tuzu ekleyin. Karıştırarak iyice çözülmesini sağlayın.

4. Karışım kaynamaya başlamak üzereyken, vanilin ekleyin (isteğe bağlı). Kısık ateşte 3-5 dakika kadar karıştırarak ısınmaya devam edin.

5. Sıcak çikolatayı bardaklara dökün ve dilerseniz üzerine krem şanti veya marshmallow ekleyerek servis yapın.


2. Balkabağı Çorbası Tarifi


Malzemeler:


1 küçük boy balkabağı (yaklaşık 1 kg)

1 adet soğan

2 diş sarımsak

1 havuç

2 yemek kaşığı zeytinyağı

4 su bardağı sebze suyu veya tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı toz zencefil

1 çay bardağı süt (isteğe bağlı)

Yarım çay bardağı krema (isteğe bağlı)


Yapılışı:


1. Balkabağını soyup küçük parçalara ayırın.

2. Soğanı ve sarımsağı doğrayın, havucu rendeleyin.

3. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, önce soğanı ve sarımsağı ekleyin, sonra havucu ekleyip 5 dakika kadar kavurun.

4. Balkabağını ve sebze/tavuk suyunu tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve zencefili de ekleyerek karıştırın.

5. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra, kaynamaya bırakın ve kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.

6. Çorba piştikten sonra, el blenderı veya bir mutfak robotu kullanarak çorbayı pürüzsüz hale getirin.

7. Çorba kıvamına göre süt ve kremayı ekleyebilirsiniz. Karıştırıp 1-2 dakika daha pişirin.

8. Sıcak olarak servis yapın. Üzerine kruton, kremalı bir dokunuş veya toz kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.


3. Tavuklu Kısır Tarifi


Malzemeler:


2 su bardağı ince bulgur

1 adet tavuk göğsü

1 adet salatalık

1 adet domates

1/2 çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı nar ekşisi

Yarım çay bardağı limon suyu

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım demet taze nane

Yarım demet maydanoz

1 tatlı kaşığı kuru nane


Yapılışı:


1. Tavuk göğsünü haşlayın ve didikleyin.

2. Bulguru bir kaseye alın, üzerine sıcak suyu ekleyin ve üzerini kapatarak 10 dakika demlenmesini bekleyin.

3. Salatalık, domates, maydanoz ve naneyi ince ince doğrayın.

4. Bulguru karıştırarak açın ve tavuk, doğranmış sebzelerle birlikte karıştırın.

5. Zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, pul biber, tuz ve kuru naneyi ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın.

6. Kısırın üzerine taze nane yaprakları ile süsleyerek soğuk servis edin.


4. Tarçınlı Elmalı Kek Tarifi


Malzemeler:


2 adet elma

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çimdik tuz

1/2 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)


Yapılışı:


1. Elmaları soyup küp şeklinde doğrayın ve üzerine biraz tarçın serpin.

2. Yumurtaları bir kaba kırın, toz şekeri ekleyin ve mikserle çırpın.

3. Karışıma sıvı yağ, süt ve kalan tarçını ekleyin. Karıştırın.

4. Unu, kabartma tozunu ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın ve sıvı karışıma azar azar ekleyin. Karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edin.

5. Doğranmış elmaların bir kısmını hamura ekleyin, kalan kısmı ise kekin üzerine serpin.

6. Son olarak ceviz içi ekleyin (isteğe bağlı).

7. Kek karışımını yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.

8. Kekin içi piştiğinden emin olduktan sonra fırından çıkarın ve 10 dakika kadar soğumaya bırakın.

9. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.


5. Çılbır Tarifi (Türk Usulü Yumurtalı Yoğurt)


Malzemeler:


2 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı pul biber

Yarım çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı sirke (yumurtayı haşlamak için)


Yapılışı:


1. Yoğurdu bir kaba alın ve biraz tuz ekleyerek karıştırın.

2. Bir tencerede su kaynatın ve içine sirke ekleyin. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurtaları tek tek dikkatlice suya kırın ve 3-4 dakika kadar haşlayın.

3. Diğer tarafta tereyağını bir tavada eritin, üzerine pul biber ekleyin ve karıştırarak sosu hazırlayın.

4. Haşlanmış yumurtaları yoğurdun üzerine dikkatlice yerleştirin, üzerine pul biberli tereyağını gezdirin.

5. Sıcak olarak, yanında ekmek ile servis yapın.


Bu tarifler, kışın soğuk günlerinde hem doyurucu hem de keyifli birer seçenek olacaktır. İsterseniz her tarifin içine farklı malzemeler ekleyerek kişiselleştirebilirsiniz.